maanantai 23. joulukuuta 2013

♫ Piparkakkutaloja ♪ Gingerbread Houses ♫


Tässä tämän vuoden piparkakkutalomme eli 1 kotiin (punaisella retrotarjottimella) ja 1 perinteiseksi lahjaksi läheiselle (hopeanvärisellä tarjottimella). Tytär toimi paistomestarina ja molemmat lapset koristelivat.  


Varsin ruotsalaiset talot näistä tuli tällä erää. Taikinan resepti löytyi ruotsalaisesta 101 nya idéer -joululehdestä ja talon sekä lumiukkojen muotit Ikeasta. Taikina oli kyllä varsin...hmm...mielenkiintoinen.. Se venyi pahemmin kuin pullataikina ja sitä pystyi käsitellä kuin pitsanpyörittäjä! Taikina myös paisui järkyttävän paljon uunissa ja niinpä ohjeen mukainen 3-4mm osien paksuus raakana muuttui 2-3cm paksuudeksi uunissa! Taikina piti kaulia läpikuultavan ohueksi, jotta lopputulos oli sopiva. Tein varmuuden vuoksi kaksinkertaisen taikinan, mutta puolikas olisi riittänyt. Tuosta määrästä olisi tehnyt kokonaisen kylän!    


Neiti innostui kokeilemaan karssujen kanssa. Ja hieno lopputulos tulikin. 


Lumiukot tehtiin neidin kanssa muutama päivä sitten valmiista sokerimassasta. Ehtivät sopivasti kuivua. Yhdestä K-kaupan pussillisesta sokrumassaa syntyi ukkoja aika armeija. 


Poika keksi tehdä taloon rappuset vaniljafudge-karkista. Loistava idea! Lumena on tomusokeria.


Talo nro 2. Kasattavien kuusien muotti löytyi syksyllä Cittarista. Näiden talojen kasaamiseen ei tarvita muuta kuin käsiä. Niissä paloissa on valmiina lokoset, joihin osat pujotetaan limittäin (samoin kuin kuusissa). Hyvästi tuskaisen kuuma sokeri!  


Koristeluun tein Kinuskikissan ohjeella pikeeriä. Siitä tuli oikein jämäkkää ja nopeasti kuivuvaa. Pursotinpussina käytettiin ½ litran Minigripiä, johon leikattiin yhteen kulmaan pieni reikä.


Halkopino Noitapilli-karkeista. Välissä ja alla pikeeriä.


Toinen halkopino Lakumato-karkeista. 

Taloterveisin,

-Anu-


4 kommenttia:

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥niin ihania molemmat! Mukavaa joulua♥♥

Piupau kirjoitti...

Upea talo. Nuo halkopinot on hauskat.

Anu kirjoitti...

Kiitos Riitta Sinikka, terveiset välitetty <3. Ja kiitos samoin, mukavaa joulua Sinulle ja perheellesi <3

Anu kirjoitti...

Kiitos Piupau, kerroin lapsille :). Hyvää joulua!